Wapen je tegen de 1 april-kantoorgrappen met deze handige tips van AXI
29/03/2024

Wapen je tegen 1 april-kantoorgrappen met deze handige tips

1 april is dé dag om je collega’s eens goed in de maling te nemen. Bij AXI houden we wel van een goeie grap, maar we staan je ook graag bij om snel weer aan het werk te kunnen. Dit jaar valt 1 april op een feestdag maar wedden dat je collega’s er dinsdag 2 april helemaal voor gaan? Check hier het lijstje met de 10 leukste computergrappen mét tips om alles weer terug te zetten zoals het hoort. 

1 Het beeldscherm omkeren 

 

Je beeldscherm staat plots op z’n kop. 

 

De oplossing: Druk CTRL + ALT + het pijltje omhoog om je scherm weer normaal te zetten. 

2 Klaviertaal veranderen 

 

Een Azerty-klavier verandert plots in Qwerty, of omgekeerd. 

 

De oplossing: Druk opnieuw Shift Lock + Alt gr, Shift Lock + Alt of Shift + Shift Lock + Alt (afhankelijk van je systeem) om de instellingen terug te zetten. 

3 Een trompe-l’oeil van het bureaublad 

 

Iemand nam een foto van je bureaublad, zette vervolgens de weergave van je icoontjes op het originele bureaublad uit en stelde de foto in als nieuwe achtergrond op je bureaublad. Jij probeert nu halstarrig op te icoontjes op je bureaublad te drukken, maar deze reageren niet.   

 

De oplossing: Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad, kies voor 'Aanpassen' en verwijder de afbeelding als achtergrond. Schakel 'Icoontjes op het bureaublad weergeven' weer in. 

4 De muis voor linkshandigen 

 

De functies van de muisknoppen zijn omgewisseld. 

 

De oplossing: Ga naar de eigenschappen van de muis via het configuratiescherm en schakel de optie 'Linkshandig' uit. 

5 De snelheid van de muis aanpassen 

 

Heb je het gevoel dat jouw muis niet meer goed werkt? Beweegt de cursor te snel of te langzaam.Misschien knoeide iemand met de snelheid! 

 

De oplossing: Pas de snelheid van de cursor aan in de eigenschappen van de muis onder het tabblad ‘Cursoropties’. 

6 Oeps… Windows gecrasht 

 

Lijkt het alsof jouw computer gecrasht is, met het algekende ‘blue screen of death’ op je scherm? Dan is de kans bestaande dat iemand die afbeelding gedownload heeft en als screensaver heeft ingesteld op je bureaublad. 

 

De oplossing: Ga naar de eigenschappen van je scherm en stel de standaard screensaver weer in. 

7 De startpagina veranderen 

 

Een onverwachte startpagina opent bij het starten van je browser. Hoe creatiever je collega’s, hoe genanter dit kan worden. 

 

De oplossing: Wijzig de startpagina terug naar je voorkeur via de instellingen van je internetbrowser. 

8 Verander de Windowsgeluidjes

 

Ongebruikelijke geluiden bij bepaalde acties. 

 

De oplossing: Ga naar het configuratiescherm, kies ‘Geluiden’ en stel je voorkeursgeluiden weer in bij de betreffende acties. 

9 Beweeg de muis van je collega 

 

Je cursor beweegt onverwacht of helemaal niet, vensters worden plots geopend, … De kans is groot dat iemand een draadloze muis aangesloten heeft op je scherm en van op afstand je computer mee bestuurt. 

 

De oplossing: Controleer of je muis correct is aangesloten op je eigen pc en check of er geen USB-connecter in je pc is ingeplugd. 

10 Wees creatief met het adresboekje 

 

Kom jij plots bij iemand anders uit als je iemand opbelt of mailt? De kans is groot dat iemand de contactgegevens heeft veranderd.  

 

De oplossing: Ga naar je adressenbestand en corrigeer de gewijzigde gegevens. 

De tip der tips?

 

Een goeie grap op de werkvloer moet kunnen, maar het is wel zo prettig als je daarna weer snel aan de slag kunt. Met bovenstaande tips van AXI ben je op alles voorbereid en draai je de 1 april-grappen van je collega’s zo weer terug. Samen werken we aan een prettige en productieve werkomgeving.

 

Veel werkplezier en hou jouw computer in de week van 1 april maar extra in de gaten! De tip der tips? Vergrendel jouw computer!