Niels Jespers 2021
29/07/2021

Bergbeklimmer Niels Jespers bereikt de top van de K2

Avonturier en bergbeklimmer Niels Jespers heeft de top van de K2 beklommen. De K2 is de op één na hoogste berg ter wereld maar wel de moeilijkste om te beklimmen. AXI heeft zijn knappe prestatie mee gesponsord.

 

 

Over Niels

 

Begin juni 2019 deed Niels al eens een poging en ook toen was AXI van de partij om zijn tocht mee te sponsoren. Na maanden van voorbereiding én na een maand van het ene basiskamp naar het andere getrokken te hebben, kwam zijn klim op zondag 21 juli 2019 naar de K2 abrupt ten einde. Doodjammer. Door een koudeletsel van de huid kon Niels zijn klim onmogelijk verderzetten. 

 

Hij eindigde toen zijn blog - die hij bijhield voor zijn volgers én sponsors - met deze woorden:

 

“Met grote spijt in het hart moet ik hier aankondigen dan mijn K2 expeditie erop zit. Mijn rechter grote teen heeft een kleine bevriezing opgelopen. Waarschijnlijk geneest die bijna volledig, als ik hem goed behandel. En dat betekent niet meer naar boven klimmen. Ook de trektocht naar beneden wordt afgeraden door twee dokters in base camp. Hopelijk kunnen we vandaag met de helicopter naar beneden. Enorm bedankt voor alle aanmoedigingen hier! Die steun en het medeleven met deze uitdaging was fantastisch.”

 

Never give up


Niels Jespers: “In juli 2021 doe ik een tweede poging om K2 (8611 m) te beklimmen. K2 is de tweede hoogste berg van de wereld, en door velen beschouwd als de moeilijkste onder de reuzen. Het is de ultieme berg. De berg onder de bergen. ‘The savage mountain’.

 

Ik klim steeds zonder extra zuurstof omwille van de eenvoud en de minimale impact op de bergen. Mocht dit lukken, is dat een primeur voor België, en een zeldzaamheid wereldwijd."

 

He did it

 

En jawel hoor. Op 28 juli 2021 bereikte hij eindelijk de top van de K2 in Pakistan. Hij is hiermee de eerste Belg die de top van de 'heilige graal' bereikt en dit zonder zuurstof. Wat een knappe prestatie voor Niels!

 

Dit waren zijn heroïsche woorden:

 

'Het is gebeurd, het is gelukt, vanochtend om 9.30 lokale tijd (6.30 CET) stond ik samen met Hugo Ayaviri op de top van de K2. De laatste 200 hoogtemeters waren erg zwaar. Dit doe ik nooit meer ... maar het uitzicht was magnifiek. Nu onderweg naar beneden.'

 

Wie meer wil weten over de tocht naar de K2 top kan alles nalezen op zijn blog.

 

Deze vlag - ontworpen door AXI - toonde Niels trots op de top van de K2.

 

Vlag AXI Niels Jespers