AXI TRAXI day 2022
19/05/2022

AXI TRAXI Day 2022 - Verbinden rond technologie

Op vrijdag 13 mei 2022 vond de eerste editie van de TRAXI Days plaats op locatie bij Technopolis in Mechelen.

 

Een dag voor en door AXI medewerkers boordevol innovatie, technologie en inspiratie. Kennisdeling en de werking van de AXI Guilds stonden in de spotlights. Ook enkele externe experten kwamen praten over hun passie. Wie zin had kon achteraf nog een bezoekje brengen aan Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor Wetenschap en Technologie. Dé ideale plek om iedereen samen te brengen.

 

Lees hier het verslag van een meer dan geslaagde eerste editie.

Het programma

Meer dan 200 AXI medewerkers konden vooraf een eigen programma samenstellen en kiezen uit heel wat interessante tracks die toegankelijk waren voor iedereen, ook voor mensen die minder diep-technologisch bezig zijn.

 

Naast tracks gepresenteerd door AXI medewerkers mochten we ook rekenen op de medewerking van een aantal externe sprekers:

 

  • Jeroen Haijen, Concept & Interaction Designer bij InsightOut, gaf een track over UX/UI
  • Christophe Debruyne, Assisstant Professor Universiteit Luik, gaf een track over Knowledge Graphs
  • Nico Balestra, Global Director of Solution Engineering bij Gravitee.io gaf een track over het open source API Management Platform Gravitee.io
  • Brecht Neyrinck, R&D Manager IoT bij Renson gaf een Azure IoT UseCase: e2e device to mobile application showcase
  • Wannes Vanspranghe, 3D Developer Specialist bij Renson gaf een track over WebGL/ThreeJS in een complexe omgeving.

 

Tijdens de middag was er een lekkere lunch voorzien. Afsluiten deden we met een collegiale netwerkbabbel en/of een bezoekje aan Technopolis voor zij die wetenschap en technologie ook eens aan den lijve wilden ervaren.

AXI TRAXI Day 2022 Introductie
Joachim Vanden Brande, CTO @ AXI

Introductie

Om 10:00 werd de AXI TRAXI Day enthousiast ingeleid door Joachim Vanden brande, Chief Technology Officer bij AXI.

Welkomstwoord

Om het met de woorden van Joachim Vanden Brande te zeggen:

 

'Welkom iedereen en bedankt om hier zo talrijk aanwezig te zijn op de eerste AXI TRAXI Day. Dit is een evenement voor en door de AXI Guilds, de AXI Product Owners en alle AXI medewerkers.

 

Eerst en vooral wil ik jullie graag vertellen wat de bedoeling is van deze TRAXI day. AXI is een organisatie die business oplossingen bouwt om de business noden van onze klanten op te lossen. Dat doen we door gebruik te maken van marktleidende techologieën. 

 

Ik ben ervan overtuigd dat we heel veel kunnen bij AXI. We zijn bezig met heel wat technologieën, methodieken, producten en tools. We hebben heel wat ervaren en deskundige mensen aan boord maar ik denk dat we nog beter aan kennisdeling kunnen doen. Misschien weten we nog te weinig van onze collega's. Waar zijn we juist mee bezig? Kunnen we elkaar helpen? Zijn we met zaken bezig die we kunnen inzetten om de uitdagingen van onze klanten nog efficiënter en beter op te lossen? Al deze informatie en kennis dienen we te optimaliseren en daarvoor hebben we de guildwerking binnen AXI.


Maar dat is lang niet genoeg. Het is belangrijk dat we regelmatig - zoals vandaag - samenkomen rond technologie. Om elkaar te inspireren, om te luisteren naar elkaar. Dit is ook het moment om externe sprekers en experten in hun vakgebied uit te nodigen.

 

Via de AXI TRAXI Days willen we een ecosysteem creëren waarbij we elkaar beter leren kennen rond technologische topics. Niet alleen om slimmer te worden maar vooral om energie te krijgen van elkaar en om ideeën op te doen om onze klanten in de toekomst een nog betere dienstverlening te kunnen aanbieden. We willen kwaliteit borgen naar onze klanten. We willen blijven inzetten op business oplossingen die op een kwalitatieve en efficiënte manier worden gerealiseerd.

 

En last but not least wil AXI een aantrekkelijke werkomgeving creëren rond technologie. Jullie weten allemaal hoe moeilijk het is de dag vandaag, en dat zal de volgende jaren niet veranderen, crisis of niet, om mensen aan te trekken. Ik ben ervan overtuigd dat hoe beter we omgaan met technology management hoe aantrekkelijker wij kunnen zijn voor potentiële kandidaten.

 

Het sleutelwoord van deze TRAXI Day is dan ook 'verbinden rond technologie'.

De AXI Guilds in de spotlights

Binnen AXI hebben wij technologie opgedeeld in verschillende kennisdomeinen die zowel over techniek als over methodologie kunnen gaan.

 

Hoe werkt een AXI Guild?

 

Elke AXI Guild brengt medewerkers samen die er voor zorgen dat de technologie onderhouden wordt, dat de laatste updates en ontwikkelingen vanuit de markt opgevolgd worden. Zij maken afspraken over het gebruik van tools en methodieken. Kennisuitwisseling rond hun domein organiseren is van groot belang. Zo zorgen we ervoor dat nieuwe medewerkers snel kennis opbouwen en dat de meer ervaren medewerkers alle kennis blijven opvolgen en uitbreiden. 

 

En om structuur in de organisatie te brengen heeft AXI ervoor gekozen om voor iedere AXI Guild een verantwoordelijke of Guild Master aan te duiden die met heel veel passie bezig is met zijn of haar vakgebied.

 

Kortom, de AXI Guilds moeten mensen (opnieuw) kunnen verbinden. Het is en blijft een aandachtspunt dat we in 'elke uithoek van AXI' medewerkers hebben die betrokken zijn bij de AXI Guild werking.

 

De verbindende rol die de AXI Guilds hebben is net zo belangrijk als de inhoudelijke aspecten en kan alleen maar leiden tot meer werkvreugde.

Ontdek een aantal van de AXI Guilds

Afbeelding
AXI Guild Project Management

AXI Guild - Project Management

Kenniswerking rond de manier waarop we binnen AXI projecten uitvoeren en beheren. Met standaarden en op een duidelijke manier om de maturiteit en de eenvormigheid binnen onze organisatie te verhogen.

Afbeelding
AXI Guild - UX/UI

AXI Guild - UX/UI

Kenniswerking rond interface design, informatie architectuur (navigatie & flows)​, interactie, gebruiksvriendelijkheid, toegangkelijkheid​ en research. 

Afbeelding
AXI Guild - Data Engineering

AXI Guild - Data Engineering

Kenniswerking rond het bepalen en opzetten van een data architectuur​, het ontsluiten, opslaan, transformeren en modelleren van data. Met gebruik van diverse tools en technieken zoals ELT / ETL Tools, Azure stack​, SQL​, Python​, Timber, Harvester​, DBT ...

Afbeelding
AXI Guild - Employee Productivity

AXI Guild - Employee Productivity

Kennisdeling rondom de volledige Microsoft stack waaronder SharePoint, PowerApps, Power Automate, MS Teams, Powershell, typescript, .NET en react.

Afbeelding
AXI Guild - Integration

AXI Guild - Integration

Kennisdeling rondom diverse tools en oplossingen zoals IBM Cloud Pak for Integration, Gravitee.io, MS Azure, kubernetes, Azure API Management, Apache Kafka, Apache Camel ...

Afbeelding
AXI Guild - Analytics Solutions

AXI Guild - Analytics Solutions

Kennisdeling rondom data analyse, het bouwen van rapporten (Power BI, Tableau, R, R Shiny, RStudio) en Data Science (R, ML/AI).

Afbeelding
AXI Guild - Azure / .NET

AXI Guild - Azure / .NET

Kennisdeling rond research, knowledge base, experience sharing en algemene know-how van Azure /.NET en reference architecture voor .NET Core Web API.

Afbeelding
AXI Guild - Testing

AXI Guild - Testing

Kenniswerking rond research en documentatie over het testproces​ (International Software Testing Qualifications Board (ISTQB) framework, TestRail, Testproject) en ondersteuning bij het gebruik van testing tools​.

Afbeelding
AXI Guild - Oracle APEX

AXI Guild - Oracle APEX

Het aanbieden van diverse Oracle APEX opleidingen en kennisdeling rondom software (APEX Vertaal Applicatie​ en Coding Conventions Checker​) en infrastructuur (Central-managed Jenkins server​ en Template repository).

Afbeelding
AXI Guild - Front-end

AXI Guild - Front-end

Kenniswerking rondom de nieuwste technologieën, tools en best practices rond het front-end gebeuren van applicaties en websites (schermen, pop-ups, formulieren ...) met focus op de technische uitwerking en de implementatie van UX/UI designs.

Afbeelding
AXI Guild - Architectuur & Analyse

AXI Guild - Architectuur & Analyse

Kennisdeling omtrent methodieken, tools en technology voor enterprise architecture, business architecture, solution architecture, business analysis en functional analysis.

Lees hier de bevindingen van enkele AXI collega's

Sally Bal, Management Assistant bij AXI, vond TRAXI Day een geweldig initiatief, ondanks dat ze zelf geen technisch profiel heeft en dagelijks met adminisatie en soft HR bezig is. Waarom? ‘Het gaf me een helikopter view van waar AXI op technologisch en technisch vlak mee bezig is. Ook de Guilds live zien gaf me een zicht op waar ze mee bezig zijn. Ik kan nu eindelijk een gezicht bij een naam plakken.’ Verder was Sally aangenaam verrast door de presentatieskills die sommige collega’s ten toon spreiden. Dat er ook meer dan 200 collega’s afzakten naar Technopolis vond ze super: ‘Iedereen nog eens ontmoeten na lange tijd was tof!’ ‘Ik voelde me na afloop best trots als AXI-medewerker om te zien hoeveel enthousiasme er was onderling en op wat we realiseren’, zo besluit Sally. 

Roy de Brouwer, BI Consultant bij AXI, volgde op TRAXI Day verschillende sessies. Drie keer raden welke sessie hij het meest interessant vond? Data 101 natuurlijk! Het ontsluiten, transformeren en opslaan van data, … Roy is er dagelijks mee bezig. Hij vond TRAXI Day erg boeiend: 'Het is ideaal om een kijkje te nemen in de eigen ‘AXI-keuken’ en kennis te maken met de tooling en technieken van collega’s. Ook is het een goed initiatief om een wat bredere kennisdeling op te zetten.’ Tijdens TRAXI Day stelde hij ook zijn Guild voor. Geïnteresseerden zijn steeds welkom bij hem als ze meer informatie wensen of als ze zich bij zijn Guild willen aansluiten!

Sharona Cerrens, Technisch Analist, Programmeur en Scrum Master, kijkt terug op een interessante dag: ‘Het was fijn om een dag met collega’s door te brengen, los van de werksfeer, en toch via de sessies werkgerelateerde informatie te krijgen.’ Ook de voorstellingen van de Guilds vielen bij haar in de smaak: ‘ik vond de presentaties heel nuttig om te weten waarmee ze bezig zijn. Ik had ook geen idee dat er zoveel verschillende Guilds zijn.’ Voor Sharona mag er snel weer een nieuwe editie komen!

Mike Snepvangers, Commercieel Directeur Retail bij AXI, vond het bijzonder leuk om alle collega’s nog eens te ontmoeten: ‘Dat was echt veel te lang geleden’. Hij was heel enthousiast over de opzet van de TRAXI Days. De korte pitches van de Guilds sprongen er voor hem echt uit. ‘Die waren heel persoonlijk en gaf echt aan waar de interessegebieden bij AXI liggen'. Als één van de meer dan 200 toeschouwers in de zaal kreeg hij echt het idee: ‘Jee, wat zijn we toch groot, met zoveel mensen!’. Wat hem vooral is bijgebleven is dat AXI met heel wat technologieën bezig is. Dat de TRAXI Day voor Mike enorm veel waarde heeft, formuleerde hij zo: ‘Mag van mij ieder jaar georganiseerd worden. Het zou trouwens ook leuk zijn mocht er nog ruimte zijn in het programma om iets in een groepje te doen, zodat je op die manier je nieuwe collega’s leert kennen. Het is maar een tip voor de organisatie ;-).'

Dick Van Veen, Business Development Manager bij AXI, was bijzonder enthousiast over de TRAXI Day. ‘Leuk om vanuit Nederland weer eens op een externe locatie met AXI collega’s een dag te kunnen bijpraten’. Dick heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om met de mensen van Gravitee.io, die overgekomen waren vanuit het buitenland, bij te praten en een concrete offerte met hen te bespreken. ‘Bijzonder handig toch om die jongens op zo’n dag te ontmoeten!’ Wat er voor Dick echt uitsprong was de track over IoT. ‘De Azure IoT use case die de spreker van Renson gaf rond 'e2e device to mobile application' was voor mij een echte eye-opener’.

Yannick Staels, Projectleider, Team Coach en Pre-Sales Consultant bij AXI, was één en al lof over het initiatief: ‘Ik vond de TRAXI Day gewoonweg super. Het leek alsof het weekend een dagje eerder gestart was. In de ochtend met heel veel collega’s kunnen babbelen die ik al lange tijd niet meer had gezien. Daarna heb ik leuke sessies meegepikt.’ Yannick stond zelf ook op het podium om een track te presenteren rond ‘het testen van API’s: to automate or (not) to automate?’. Hoe dat was omschrijft hij zo: ‘Woorden ontbreken om uit te drukken hoe ik mij voelde. Op een podium staan, een publiek enthousiasmeren en praten over topics die me nauw aan het hart liggen, nu besef ik weer hoe hard ik dat gemist heb.’ Over zijn takeaways is hij heel duidelijk: ‘Microsoft Power Apps, Gravetee.io, de Teams Governance App. Microsoft Power Apps was bijzonder interessant voor mij, omdat ik daar nog ‘leek’ in ben. Wat kunnen we ermee doen? Wanneer stellen we dit voor aan onze klant? In welke use cases kan dit nuttig zijn? Dit neem ik in mijn rol als projectleider en pre-sales consultant zeker mee bij klanten.’

TRAXI Day 22 in Technopolis
Bezoek aan het Technopolis doe-centrum

Proeven van technologie & wetenschap

Heel wat AXI medewerkers sloegen na de TRAXI Day zelf aan het experimenteren.

AXI TRAXI Day 2022 bij Technopolis