AXI NSI Award Crossborder 2019
16/12/2019

Crossborder project bekroond op tweede editie van CPL Awards

Op 13 december 2019 sleepte het Crossborder project de CPL Award voor ‘Internationale Politionele Samenwerking’ in de wacht. AXI-NSI droeg bij tot het succes van dit project. 

 

 

CPL Awards

 

De CPL Awards zijn een initiatief van de Circle of Police Leadership (CPL) en uitgeverij Vanden Broele. Ze zijn ontstaan om de aandacht te vestigen op opmerkelijke projecten in de politiesector. Tijdens de avond stonden talent, creativiteit, samenwerking en vriendschap centraal. Er werden awards uitgereikt in acht verschillende categorieën. Het Crossborder project won de award voor 'Internationale Politionele Samenwerking’.

 

 

Betere inning, vlotter beheer

 

Met Crossborder mikt de overheid op een volledig digitaal en efficiënt beheer van verkeersboetes. Crossborder wil straffeloosheid aanpakken door Europese landen vlotter identiteitsgegevens te laten uitwisselen en de financiële strafuitvoering nauwer op te volgen. Dankzij een geïntegreerde aanpak zorgt het project ook voor minder administratieve werkdruk bij de betrokken overheidsdiensten, in binnen- en buitenland.

 

 

Een mooi voorbeeld van samenwerking

 

Het project is niet alleen een mooi voorbeeld van internationale samenwerking, maar ook van interdepartementale samenwerking. Dagelijks bundelen magistraten, FOD Justitie, FOD Financiën, FOD Mobiliteit, FOD BOSA, de gewesten en de geïntegreerde politie hun krachten om een gezamenlijk doel te bereiken. 
De private partners AXI-NSI, bpost, Speos, PwC, DXC en Tobania spannen zich in om alle achterliggende processen maximaal te digitaliseren zodat het hele beheer verweven raakt in een performant IT-systeem.

 

 

Resultaten

 

De doeltreffendheid van Crossborder is duidelijk:

 

  • In 2018 betaalden al 80 % van de overtreders hun boete spontaan nadat ze een onmiddellijke inning en minnelijke schikking ontvingen. Dat inningspercentage is in 2019 verder gestegen naar 90,23 %.
  • Minder dan 10 % van de verkeersboetes blijven dus onbetaald in die eerste fase van de vrijwillige inning (onmiddellijke inning / minnelijke schikking). 
  • In 2018 zijn er 5 miljoen verkeersboetes verzonden. Dat zijn er 21 % meer dan het jaar voordien.
  • In het eerste semester van 2020 volgt de eerste stap in het sluiten van de digitale keten. Vanaf dan starten pilootsites in de parketten van Antwerpen, Halle-Vilvoorde en Namen-Dinant met het automatisch verzenden van het bevel tot betalen. Dat is de inningsfase die volgt nadat een overtreder meermaals weigerde een boete te betalen. Door ook die fase te digitaliseren, sluit de overheid de financiële strafketen en volgt de vervolging automatisch, zowel in binnen- als in buitenland.

 

 

Meer informatie? Contacteer Frederik Riebbels.

Bekijk hier de geanimeerde video van het Crossborder project

Please accept marketing-cookies to watch this video.