Microsoft 365 Back-up & Security

We helpen u de digitalisering toe te passen in uw dagdagelijkse realiteit. 

Niet met eenmalige oplossingen. Wél met een holistische aanpak.

 

Eerst door uw unieke uitdagingen strategisch onder handen te nemen.

Dan door de best passende IT-oplossingen in uw organisatie te implementeren.

Afbeelding
M365 webinar
Logo axi strategy

Door de keuze voor Microsoft 365 kunnen uw medewerkers rekenen op een stevig Saas platform dat volledig beantwoordt aan hun behoeften. Microsoft 365 voorziet namelijk in diverse applicaties en cloudservices die altijd beschikbaar zijn en een hoogwaardige beveiliging garanderen om perfect te kunnen samenwerken. 

 

Microsoft's primaire focus ligt echter op het beheer van de M365 infrastructuur en het behoud van de uptime voor uw gebruikers.

 

 

Wist u dat Microsoft geen back-up voorziet van uw M365 data? U dient er zelf voor te zorgen dat u toegang heeft tot en controle heeft over uw Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive voor Bedrijven en Microsoft Teams-gegevens. 

 

Met andere woorden: u bent zelf verantwoordelijk voor de langetermijnretentie en de gegevensbescherming van uw bedrijfskritische data.

Geo redundantie versus back-up

 

Het grote misverstand is dat organisaties ervan uitgaan dat Microsoft verantwoordelijk is voor de bescherming en het langdurig bewaren van hun M365 gegevens. De 'back-up' en de 'herstelbaarheid' die Microsoft biedt is absoluut niet hetzelfde als een volwaardige back-up.

 

Standaard biedt Microsoft geografische redundantie wat door velen wordt aanzien als een back-up. Toch is er een groot verschil:

 

  • Bij back-up wordt een historische kopie genomen van de gegevens en vervolgens opgeslagen op een andere locatie. Dankzij die back-up heeft u altijd en overal directe toegang tot en behoudt u de controle over die back-up. Als gegevens verloren gaan - per ongeluk verwijderd of kwaadwillig via een cyberaanval - bent u in staat om deze data snel te herstellen.
  • Geo redundantie daarentegen beschermt tegen site of hardware storingen. Indien zich een infrastructuur crash of een uitval voordoet, blijven uw gebruikers productief en zijn ze zich vaak niet bewust van deze onderliggende issues.

 

6 redenen waarom een ​​M365 back-up cruciaal is

 

'De recycle bin is waarschijnlijk goed genoeg', is een vaak voorkomende stelling. Het tijdsframe tussen het verliezen van gegevens tot het ontdekken ervan is vaak meer dan 140 dagen. Dat is een enorm lange tijd. De kans is dus groot dat u pas opmerkt dat er iets fout is gegaan als het reeds te laat is en uw data onherroepelijk uit de recyle bin verwijderd werd.De volgende zes kwetsbaarheden in gegevensbescherming worden het vaakst genoemd door IT-professionals:

Het verwijderen van gegevens

Als een M365 user per ongeluk of met opzet wordt verwijderd dan wordt deze actie gerepliceerd over het netwerk waardoor de OneDrive for Business account én de mailbox van deze gebruiker wordt verwijderd. 

 

Er zijn binnen het M365 platform twee soorten 'deletes: een soft delete en een hard delete. Een voorbeeld van een soft delete is het leegmaken van de map 'Verwijderde items'. Dit wordt ook 'Permanent verwijderd' genoemd. In dit geval, is permanent niet echt permanent want het item is nog steeds te vinden in de map 'Herstelbare items'. Een harde delete is wanneer een item is getagd om volledig te worden verwijderd uit de mailboxdatabase. Wanneer dit gebeurt, is het onherstelbaar.

Verwarring in het M365 retentiebeleid

Het snelle tempo van zakendoen in dit digitale tijdperk zorgt voor een voortdurende evolutie in het beleid van het M365 platform en dus ook in het M365 retentiebeleid. Het retentiebeleid is vaak moeilijk bij te houden, laat staan goed te beheren. M365 heeft een beperkt back-up- en bewaarbeleid dat alleen situationeel gegevensverlies kan voorkomen. Een ander type herstel, bijvoorbeeld een herstel van mailbox-items op een bepaald tijdstip, valt niet binnen de mogelijkheden van Microsoft.

 

Kortom, met een betrouwbare en allesomvattende M365 back-up oplossing zijn er geen hiaten in het retentiebeleid of het herstelbeleid. 

Interne security bedreigingen

Bij beveiligingsrisico's denken we direct aan hackers en virussen. Organisaties kunnen bedreigingen ook van binnen de organisatie zelf ervaren. Die bedreigingen komen vaker voor dan u zou denken. Organisaties worden het slachtoffer van opzettelijke of onopzettelijke bedreigingen van medewerkers. Het verlenen van toegang tot bestanden en contacten kan wijzigen over de tijd en kan ervoor zorgen dat u niet meer precies weet wie nu wel of geen toegang heeft. Denk ook aan medewerkers die de organisatie verlaten en proberen om kritieke bedrijfsgegevens te verwijderen net voor hun vertrek. Bovendien creëren sommige gebruikers onbewust ernstige bedreigingen door geïnfecteerde bestanden te downloaden of per ongeluk gelekte gebruikersnamen en wachtwoorden bloot te stellen op sites die ze dachten te kunnen vertrouwen. Een ander voorbeeld is het knoeien met bewijsmateriaal: een medewerker die strategisch belastende e-mails of bestanden verwijdert en zo buiten het bereik liggen van de juridische, compliance- of HR-afdeling.

Externe security bedreigingen

Malware en virussen, zoals ransomware, hebben reeds heel wat ernstige schade toegebracht aan organisaties over de hele wereld. Niet alleen de reputatie van de organisatie komt in het gedrang maar ook de privacy en de beveiliging van interne en klantgegevens loopt groot gevaar. Externe bedreigingen kunnen binnensluipen via e-mails en attachments. De beperkte back-up en herstelfuncties van Exchange Online zijn ontoereikend om ernstige aanvallen af ​​te handelen. Regelmatige back-ups zorgen ervoor dat een aparte kopie van uw gegevens niet geïnfecteerd is en dat u uw data snel kunt herstellen.

Het nakomen van juridische eisen

Soms moet u onverwachts e-mails, bestanden of andere data ophalen in functie van juridische stappen. Microsoft heeft een aantal vangnetten ingebouwd maar dat is lang niet voldoende om u te wapenen tegen juridische issues.
Met een robuuste back-up oplossing kunt u per ongeluk verwijderde e-mails of documenten terughalen om ervoor te zorgen dat u voldoet aan de wettelijke verplichtingen.

 

Wettelijke vereisten, nalevingsvereisten en toegangsregels verschillen uiteraard per bedrijfssector en per land maar tegen boetes, straffen en juridische geschillen dient uw organisatie ten alle tijden te voorkomen.

Een Microsoft Teams data structuur opzetten

Door het veelvuldig van thuis uit werken kende Microsoft Teams een snelle adoptie en gestage groei. Het werd dé samenwerkingstool voor communicatie en productiviteit. Microsoft Teams is vaak de gebruikersinterface die Microsoft Office samenbrengt met andere M365 services, zoals SharePoint Online en OneDrive for Business. Deze aanpak biedt realtime communicatie en een goede samenwerking tussen uw medewerkers. Uiteraard dient u de data op deze locaties goed te beschermen. Microsoft Teams heeft daarnaast ook instellingen, configuraties en lidmaatschappen die u ook zeker dient te beschermen en dient te herstellen indien nodig.

 

Een goede back-up oplossing zal dus niet alleen de Microsoft Teams gegevens beschermen maar zeker ook de Teams instellingen en de bijbehorende onderlinge connecties tussen alle Microsoft toepassingen.

Kies voor de beste back-up & security partner

 

Elke organisatie is anders. Daarom adviseren de AXI consultants steeds een back-up & security oplossing op maat van uw organisatie.

 

Hiervoor heeft AXI stevige partnerships afgesloten met volgende back-up en security aanbieders. Zij voldoen aan de hoogste standaarden.

AXI stelt u volgende M365 Back-up & Security oplossingen voor

Oplossing 1

Barracuda Cloud-to-Cloud Backup

De gebruiksvriendelijke SaaS back-up voor uw Microsoft 365 gegevens.

Meer details

Oplossing 2

Veeam Backup for Microsoft 365

De geavanceerde tool voor Back-up & Recovery voor uw Microsoft 365 data.

Meer details

Oplossing 3

Keepit Back-up & recovery

Marktleider op het gebied van back-up en recovery in de cloud voor uw M365 data.

Meer details
Axi frame

on-demand webinar

Ontdek Keepit: de back-up en recovery cloud oplossing voor uw M365 data

 

Microsoft biedt geen back-up van uw M365 data. Als organisatie bent u zelf verantwoordelijk voor de back-up van uw Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive for Business en Microsoft Teams data. 

 

Heel wat organisaties kiezen voor Keepit om hun M365-gegevens veilig te houden. Niet verwonderlijk want Keepit werd recent door Forester uitgeroepen als Leader voor SaaS Application Data Protection.

 

Ontdek tijdens dit on-demand webinar waarom Keepit de oplossing is voor healthcare instellingen die altijd en overal 100% beschikbaarheid wensen over hun data en de garantie willen op een snel herstel van hun data bij opzettelijke of ongewilde verwijdering.

On-demand webinar

 

Kies voor een uitgebreide back-up en optimale beveiliging van uw Microsoft 365 omgeving

 

Tijdens dit 30 minuten durend webinar ontdekt u waarom een uitgebreide back-up en beveiliging van uw Microsoft 365 gegevens noodzakelijk is.

 

Carlo Usala, Presales Modern Workplace bij AXI, staat stil bij de beveiligingsrisico’s waar kantoormedewerkers en telewerkers steeds vaker aan worden blootgesteld. Vanwege de laagdrempeligheid én de wereldwijde beschikbaarheid zijn het M365 platform en met name de user accounts het favoriete doelwit van cybercriminelen.

 

Carlo licht aan de hand van de belangrijkste security features in M365 toe hoe u uw gebruikers de beste bescherming kunt bieden en hoe AXI kan begeleiden bij het correct configureren van deze security features in M365.

 

Afsluiten doet hij met een kort overzicht van enkele specifieke M365 subscriptions voor KMO’s en enterprise omgevingen en het bijhorend proactief licentiebeheer door AXI.