AXI Michael Schoenmaekers
14/04/2020

A day in the life - Michael Schoenmaekers

Het beroep van software ontwikkelaar leent zich misschien wel het beste om van thuis uit te werken. Code schrijven kan immers van op gelijk welke locatie.

 

 

Of we nu thuis code aan het schrijven zijn, bij de klant of op kantoor, eigenlijk maakt dat op zich niet zoveel uit... Als we maar een laptop, internet, extra monitor(s) en de nodige koffie ter beschikking hebben.

 

Maar zo idyllisch is het in realiteit voor mij persoonlijk eigenlijk niet. Ik mis het sociaal contact met mijn collega’s enorm. Af en toe eens een snel, ontspannend babbeltje slaan of een mopje vertellen en samen lunchen, het zijn maar enkele zaken die opeens wegvielen.

 

Om dit toch een beetje te compenseren, lunchen we nu wekelijks eens samen via een MS Teams ‘meeting’. Ondertussen zien we niet alleen elkaar, maar leren we ook elkaars familie kennen. Iedereen schuift gewoon gezellig mee aan tafel terwijl MS Teams opstaat. Echt een aanrader om ook de mensen ‘achter’ je collega’s te leren kennen naar mijn gevoel, het lijkt onze band in ieder geval te versterken!

 

Bij deze wil ik ook graag een virtueel applausje rondsturen naar al mijn collega’s met kleine kinderen. Chapeau dat jullie ondanks de voltijdse opvang voor jullie kinderen, voortdurend bereikbaar zijn en even hard blijven doorwerken. En maak jullie geen zorgen als er eens een kindje opduikt op de achtergrond tijdens een meeting, het is vaak een welgekomen en sfeervolle afwisseling ?

 

Wat betreft mijn routine doorheen de dag heb ik vooral veel meer tijd, doordat die vervelende autorit nu verleden tijd is. Veel meer tijd vraagt natuurlijk ook meer discipline, want zonder kinderen is het bijvoorbeeld verleidelijk om lang te snoozen, te ontbijten zoals in het weekend of soms zelfs in je pyjama aan de werkdag te beginnen. Daarom probeer ik tegen 08:00-08:30 frisgewassen en aangekleed mijn werkdag vol energie te starten.

 

Verder deel ik mijn werkdag op in verschillende dagdelen om efficiënt en geconcentreerd te kunnen blijven. Zo werk ik meestal in volgende blokken:

 

  • 08:00-10:00 - Werken
  • 10:00-10:30 - Huishouden (de afwasser in/uitladen en de was opvouwen is heel ontspannend!)
  • 10:30-14:00 - Werken
  • 14:00-16:00 – Even naar de winkel of sporten of een koffietje drinken in de zon met een boekje erbij
  • 16:00-19:00 – Werken
  • Vanaf 19:00 klaar voor een ontspannende avond

 

De samenwerking met onze klanten verloopt super. Aangezien we voor de lockdwon dagelijks al een online scrum meeting hielden via Teams, konden we snel terug opstarten met hen. Wel werd de scrumtijd verlengd, zodanig dat iedereen voldoende tijd heeft om aan het woord te komen en/of vragen te stellen.

 

Binnen ons development team zijn er wel wat veranderingen. Waar we vroeger gewoon even tot aan een collega konden ‘rollen’ om samen naar een stukje code te kijken, gebeurt dit nu uiteraard ook helemaal digitaal. Zowel code reviews als pair-programming sessies verlopen via Teams, waar het voor ons superhandig is om het scherm van je collega volledig over te nemen. Zo kan je elkaar tonen waar het probleem zich exact bevindt om vervolgens te laten zien hoe je het kan oplossen.

 

In deze periode hebben we ook beslist om iedereen binnen het team een specifiek afgeleinde verantwoordelijkheid te geven per nieuwe feature. Daar waar we voordien eerder de verantwoordelijkheden meer deelden. Op die manier is het momenteel beter om het ownership en de overview per feature te managen. Heldere communicatie en duidelijke afspraken maken, zaten reeds in de DNA van ons team. Op deze manier kunnen we vlot verder werken, met de nodige steun en hulp van onze manager. Dankzij zowel individuele meetings als teammeetings te organiseren, stuurt en ondersteunt hij ons waar nodig.

 

Tot slot hebben we door de huidige omstandigheden eind maart voor het eerst een online webinar over Agile Integration georganiseerd via Teams Live Events. Initieel waren er twee in-house events in Gent en Willebroek gepland, maar deze werden vlot omgezet naar een online versie. In het begin was het wel bizar om tegen je laptop te praten in plaats van voor een live publiek, maar ook daar moesten we even ons knopje omdraaien, en met succes.

 

 

Geschreven door Michael Schoenmaekers, Software Integration Engineer bij AXI

Stuur ons uw reactie


We laten ons graag inspireren