Oracle technologie
05/08/2021

Oracle Autonomous Database: het as-a-service paradepaard van Oracle

Oracle tijdens mijn loopbaan bij AXI

Mijn relatie met Oracle

 

Sinds het begin van mijn carriere ben ik vanuit verschillende functies in heel wat software trajecten betrokken geweest. Veelal waren dit projecten waarbij Oracle steeds als onderliggende technologie op de één of andere manier fungeerde als basis voor de business challenges die ik op dat moment trachtte op te lossen.

 

Ik heb me altijd voorgehouden om de hypes, trends, technologieën en platformen van dat moment steeds met een open mind en een voorliefde voor innovatie te evalueren en te bekijken hoe deze voor mijn klanten toegevoegde waarde konden realiseren. Ik kan uiteraard niet ontkennen dat Oracle altijd wel een de rode draad geweest is doorheen mijn carrière.

Oracle & Innovatie

 

Maar ook ik had soms mijn bedenkingen bij de koers die Oracle insloeg. Net zoals andere grote techbedrijven is ook Oracle door de jaren heen niet kunnen ontsnappen aan een aantal 'hick-ups' in hun visie & strategie. De Oracle database is steeds een constante geweest in hun sterke verhaal, maar om te groeien was er meer nodig dan alleen maar een database.

 

Mijn ervaring is dat Oracle niet altijd even intens heeft ingezet op productinnovatie. Dan spreek ik concreet over de periode voor 2018. Een gevolg daarvan was dat de vernieuwing te traag op gang kwam waardoor ik niet anders kon dan te kiezen voor andere platformen en technologieën om klanten de gevraagde innovatie te kunnen aanbieden.

 

Na zo’n 'stille' periode zag je bij Oracle vaak als antwoord op die vertraagde innovatie de overname van de 'number one' uit de markt. Die overnamestrategie en de daarmee gepaard gaande integraties werden veelal niet door iedereen even goed gesmaakt. Het was voornamelijk in die periodes dat Oracle het aantal non-believers heeft zien toenemen en waarschijnlijk heeft weggeduwd in de armen van de concurrenten. Ook in België en Nederland is Oracle niet altijd even populair geweest. Weinig verrassend, want veel Oracle oplossingen zijn prijstechnisch een uitdaging om in onze typisch Belgische KMO markt weg te zetten. Er zijn weinig organisaties in België met de omvang van bijvoorbeeld een American Airlines waar ongetwijfeld de Oracle product stack wél een fit kan zijn. Neem daarbij nog eens een periode waarbij de Oracle licentiepolitie op een zeer onpopulaire manier al eens kon binnenvallen, dan kan ik zeer goed begrijpen dat bedrijven zochten naar alternatieven op de markt. 

Believer of non-believer

 

Je kan dus tegen Oracle zijn, voor Oracle zijn of liever onpartijdig blijven. Dat Oracle er al een serieus track record heeft opzitten, wordt vooral bewezen door de enorme wereldwijde install base. For the record: 86 van de 100 grootste bedrijven werdeldwijd draaien op oplossingen uit de Oracle stack.

 

Met de opkomst van de Cloud merkte ik dat Oracle hierin niet het voortouw nam en zeer snel werd omvergeblazen door opkomende cloud spelers zoals AWS. Ook hier zou je weer kunnen denken dat Oracle na verloop van tijd wel een of andere toonaangevende cloudprovider zou inlijven om dan op het vlak van Cloud weer te kunnen meespelen met de groten der aarde. 

 

Oracle zal ook vandaag moeten toegeven, dat bedrijven niet spontaan aan hen denken als we het over cloud hebben. Oprichter Larry Ellison voert samen met zijn bedrijf een soort persoonlijke vendetta tegen de cloudreuzen en AWS in het bijzonder: Oracle is bigger, better, faster, cheaper  ...

Oracle & the move to the cloud

Als we vanuit puur objectief standpunt IaaS bekeken dan is AWS volgens Gartner overduidelijk de marktleider met een marktaandeel van 45 procent in 2019. Microsoft volgt met 17,9 procent, Alibaba scoort 9,1 procent en dan pas komt Google met 5,3 procent. Betrek je software bij de cloud, dan daalt het marktaandeel van AWS lichtjes ten voordele van Microsoft en Google, die dan de top drie vervolledigen. Oracle valt onder het segment ‘anderen’, nog na Tencent en IBM die wel enkele significante procentpuntjes wegkapen.

 

Het afgelopen jaar pakte Oracle uit met enkele interessante deals. Zo koos Zoom voor het bedrijf en haalde het een deel van de activiteiten van het populaire TikTok binnen. Zonder die acquisities zag Oracle jaar na jaar een groei in haar cloudactiviteiten die kleiner was dan die van de concurrentie. Het aandeel van Oracle in de markt daalde dus. Zelfs met Zoom en TikTok erbij ligt het aandeel van Oracle dichter bij twee dan bij drie procent. Je zou haast vergeten dat Oracle nog steeds één van de grootste technologiebedrijven ter wereld is. Met een jaaromzet van bijna 40 miljard dollar staat de techreus op plaats 82 op de Fortune 500, ver boven bijvoorbeeld SalesForce of SAP.

Oracle is tegenwoordig voor dynamische of jongere bedrijven niet altijd de hipste keuze, maar zoals eerder gezegd, het heeft een enorm klantenbestand dat op zijn oplossingen vertrouwt. Vanuit dat klantenbestand merk ik op dat Oracle zijn Cloud kan laten groeien. Oracle werkt er hard aan om haar klanten te overtuigen om hun bedrijfskritische workloads naar de Oracle Cloud te verhuizen. Het bedrijf heeft daar enkele troeven voor in handen. Zo is Exadata elastisch schaalbaar zonder downtime en kan je databases ook patchen en updaten zonder het systeem offline te halen. Verder maakt Oracle zich sterk dat Exadata twintig keer grotere workloads kan draaien dan bijvoorbeeld AWS RDS.

 

Persoonlijk vind ik het jammer dat Oracle het moeilijk blijft hebben met spelen op eigen sterktes zonder AWS erbij te betrekken, want door het aanbieden van hun paradepaard: de Oracle database, as-a-service - kan het zich net gaan onderscheiden van de rest. Natuurlijk kun je in de Oracle Cloud ook terecht voor 'bare metal', Virtual Machines en allerlei andere PaaS én SaaS oplossingen om uiteindelijk processen te gaan automatiseren en te digitaliseren, maar dat zie ik eerder als een soort must-have om een volledig antwoord te kunnen bieden om processen en applicaties cloud-native te laten draaien op de Oracle Autonomous database.

Het lijkt me meer dan logisch dat als je Oracle producten in huis hebt, je deze in eerste instantie naar de Oracle Cloud gaat verhuizen; de bekende 'lift & shift'. In deze lift & shift raad ik reeds aan om de transitie van de klassieke on-premises database naar de Oracle Autonomous database uit te voeren. Je kan zeker een compute Virtual Machine in de Oracle cloud opzetten en daarop zelf een Oracle database installeren en beheren, maar waarom nog opteren om zelf of via een derde partij met patches en upgrades te strugglen als Oracle deze service out-of-the-box aanbiedt via hun autonomous database.

 

“De 'move to the cloud' is veel meer dan enkel on-premises infrastructuur met de bijhorende software in een cloud smijten. Het is een eerste stap, maar het doel moet vooral zijn de cloud in al zijn facetten te benutten als accelerator om meerwaarde te creëren voor jouw business.


Een on-premises Oracle database, vanaf een zekere omvang, vraagt grondige kennis voor het beheer ervan: patching, upgrades en tuning. Hier komen dan de zogenaamde DBA services op de proppen. Ik ben ervan overtuigd dat met de komst van de Oracle Autonomous database, de DBA services zoals we die nu kennen, niet meer nodig zullen zijn, maar dat deze services naar een ander niveau zullen worden getild om hierbij eveneens te kunnen profiteren van het schaalvoordeel dat de cloud biedt door dit verder te standaardiseren en te automatiseren op grote schaal. 

Afbeelding
Oracle development bij AXI

Mijn ervaringen met Oracle Autonomous Database

De ervaringen binnen AXI met de Oracle Autonomous Database zijn alleszins veelbelovend. De afgelopen periode heb ik met mijn team heel wat geëxperimenteerd met de Oracle Autonomous Database en hebben we - in samenwerking met Oracle - een aantal succesvole proof-of-concepts achter de rug.

 

Hier kwam de kracht en de eenvoud van de Oracle Autonomous Database echt naar voren. Met slechts enkele klikken heb je een Oracle database ter beschikking in de Oracle Cloud. Geen tijd die verloren gaat om met een infrastructuurpartner af te stemmen over aspecten zoals locatie, type hardware, type Oracle database, access en benodigde licenties alvorens zelfs al te kunnen starten met de installatie of de ontwikkeling van de software voor de klant. De voordelen voor de klant zijn hier al meteen duidelijk merkbaar: een snellere go-to-market aan een verlaagde kost

 

Ook het beheer van de Oracle Autonomous Database is er eenvoudiger op geworden. Zo hebben we bijvoorbeeld in onze POC’s gespeeld met het weghalen van indexen en misplaatsen van indexen. De database heeft deze automatisch aangemaakt of gecorrigeerd.

 

Performantietesten hebben dan weer aangegeven dat de database (of de onderliggende infrastructuur) zichzelf opschaalt bij extreme workloads zonder verlies van performance. Je hebt de optie om geen auto-scaling in de omgeving te voorzien en aan te geven tot hoeveel OCPU’s er mag opgeschaald worden.

 

Ook hier weer een voordeel voor de klant dat er klein kan worden gestart en de database (onderliggende infrastructuur) meegroeit met de behoefte.

 

Patches worden dan weer per kwartaal ingepland. De datum-tijd voor het volgend onderhoud is terug te vinden op console pagina van elke database instance. Met dit tijdstip kan jammer genoeg niet meer geschoven worden.

Enkele belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van de Oracle Autonomous Database

Er zijn in ieder geval een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden. Zo is er in de eerste plaats de afhankelijkheid van upgrades en patching waarbij Oracle volledig zelf de timing bepaalt.

 

Daarnaast zijn er een aantal admin features niet meer beschikbaar. Zo heb je, logisch uiteraard, geen toegang tot het Operating System waarop de database draait of zul je bijvoorbeeld in je PL/SQL code 'SYSDATE' dienen te vervangen. In onze POC’s waarbij we een on-premises Oracle database hebben gemigreerd naar de Oracle Autonomous database zijn er relatief weinig issues naar boven gekomen.


In een enterprise-wide context zijn er uiteraard nog extra componenten nodig om uiteindelijk een stukje software te runnen dat beantwoordt aan de hedendaagse regelgeving en policies. Je kunt simpelweg de Oracle Autonomous Database als een vergaarbak van data gebruiken. Op zich heb je dan al een state-of-the-art component waarop je een user-interface kunt aansluiten met het platform van jouw keuze

 

Gebruik je daarbij nog eens PL/SQL dan zit ook jouw business logica in de database. En om het plaatje helemaal compleet te maken, kan je opteren om gebruik te maken van Oracle’s Low Code platform, APEX.

 

De combinatie van deze drie zaken geven mij een zeer 'lean & mean' architectuurplaatje. In samenwerking met Oracle hebben we dit architectuurplaatje via scripting in een soort van reference template gegoten, inclusief de AXI best practices, standaarden en conventies en standaard componenten zodat we met dit framework in no time up-and-running zijn en ons kunnen concentreren op hetgeen er effectief toe doet voor onze klant: innovatieve software maken om zijn business uitdagingen zo efficient en zo optimaal mogelijk op te lossen.

Mijn conclusie

 

De Oracle Database is steeds het paradepaardje van Oracle geweest, maar door het nu vanuit de Oracle Cloud aan te bieden - as-a-service - in de vorm van de Oracle Autonomous Database ben ik ervan overtuigd dat ze hiermee zeker een speler zullen blijven in bedrijfskritische databases in tal van grote en minder grote ondernemingen wereldwijd.

Zin gekregen om met ons aan de slag te gaan? Neem dan zeker contact op met mij.

 

Geschreven door Björn Vergaelen, Operations Director Finance Solutions bij AXI

AXI WEBINAR

 

Boost uw Oracle applicaties en Oracle workloads dankzij de self-managing Oracle Autonomous Database.

 

Tijdens dit webinar op donderdag 16 september 2021 ontdekt u hoe Oracle Autonomous Database uw organisatie tranformeert door databasebeheer as-a-service aan te bieden; gebruik makend van machine learning en verregaande automatisering.

 

Hierdoor kunt u optimaal gebruik maken van een volledig geautomatiseerde database provisioning, tuning, clustering, disaster protection, flexibel schalen, beveiliging en patching.

 

Ontdek wat Oracle Autonomous Database voor uw organisatie kan betekeken.

Stuur ons uw reactie

 

We laten ons graag inspireren