Gevoelige data? Zo werkt u veilig met Microsoft Copilot.
Het gebruik van AI op het werk raakt stilaan ingeburgerd. ChatGPT heeft voor de meesten van ons geen geheimen meer en ook Microsoft 365 Copilot is al een jaar beschikbaar in Microsoft-applicaties zoals Word, Excel, Outlook, PowerPoint en Teams. Zeker die laatste biedt ongekende mogelijkheden voor tijdsbesparing en productiviteit. Maar hoe veilig is Copilot nu eigenlijk? Wat doet de AI-assistent van Microsoft met uw data en hoe kunt u eventuele veiligheidsrisico’s vermijden?
Content genereren, gegevens analyseren, programmeertaken ondersteunen, Copilot kan het allemaal. De AI-assistent van Microsoft kan heel wat complexe taken vereenvoudigen en tijd besparen.
Toch maken organisaties zich vaak zorgen over de veiligheidsrisico’s van generative AI. Niet helemaal onterecht. Microsoft investeert dan wel veel in beveiliging, maar gebruikers van AI-oplossingen zoals Copilot worden zich best bewust van de uitdagingen. Laten we even kijken naar een aantal potentiële risico’s.
Wat zijn de veiligheidsrisico’s bij het gebruik van Copilot?
1. Gevoelige input wordt output
Copilot werkt op basis van de gegevens die u invoert. Gevoelige informatie kan per ongeluk worden vastgelegd of gereproduceerd in een andere context. Zo kan Copilot bijvoorbeeld in uw chatgeschiedenis kijken om uw context te begrijpen en om persoonlijke suggesties te doen.
De AI-assistent kan ook nieuwe data creëren op basis van documenten waar u toegang toe hebt. Maar wat als gevoelige of vertrouwelijke informatie (zoals klantinformatie, interne rapporten) onbedoeld wordt verwerkt, opgeslagen of hergebruikt? Wat als die output getoond wordt aan derden, die daarvoor geen toestemming hebben?
2. Te tolerante security settings
De veiligheid van Microsoft Copilot is sterk afhankelijk van uw algemene Microsoft-beveiligingsinstellingen, omdat Copilot dezelfde toegangs- en gegevensrechten gebruikt als uw Entra ID account. Als de datatoegang niet goed is afgeschermd, dan kan Copilot onbedoeld gevoelige informatie prijsgeven in gegenereerde teksten.
3. Foute antwoorden van Copilot
Copilot levert indrukwekkende resultaten, maar het is belangrijk om niet te vergeten dat de AI-assistent ook fouten kan maken of hallucinaties kan vertonen. Dat kan leiden tot het genereren van onjuiste of verouderde informatie, wat mogelijk slechte zakelijke beslissingen tot gevolg heeft.
Veiligheid of gebruiksgemak?
Bij het gebruik van Copilot is het belangrijk om een balans te vinden tussen gebruiksgemak en security. Enerzijds is het handig als uw AI-assistent soepel geïntegreerd zit in uw workflows en zo uw productiviteit verhoogt. Anderzijds brengt de toegang tot gevoelige gegevens en bedrijfsprocessen risico’s met zich mee, zoals datalekken, foutieve informatie of ongeautoriseerde toegang.
Te strenge beveiliging kan het gebruik belemmeren, terwijl te zwakke instellingen kwetsbaarheden creëren. Door slimme beveiligingsmaatregelen zoals Multi-Factor Authenticatie, rolgebaseerde toegangscontrole en regelmatige monitoring te combineren met een intuïtieve gebruikerservaring, haalt u het maximale uit Copilot zonder onnodige risico’s te lopen.
Hoe helpt Microsoft om het gebruik van Copilot veiliger te maken?
Eerst even geruststellen: uw data blijft uw data binnen Microsoft. Zo zal Microsoft uw data bijvoorbeeld wel gebruiken om uw eigen Copilot te trainen, maar niet om externe Large Language Models te trainen. Toch legt Microsoft ook verantwoordelijkheid bij de klant. Uw organisatie moet verantwoordelijk met data omgaan en de nodige beveiligingsmaatregelen voorzien. Gelukkig kunnen de vele Microsoft tools u daarbij helpen. Met dit stappenplan en bijhorende Microsoft-oplossingen beperkt u de risico’s aanzienlijk.
1. Gevoelige data labelen
Een eerste stap is weten wat voor data u in huis hebt. Bekijk goed welke soort gevoelige gegevens u bewaart (gezondheidsinformatie, creditcardgegevens, klanteninformatie) en classificeer die aan de hand van Microsoft Purview, een geïntegreerde oplossing voor gegevensbeheer. Er zijn twee belangrijke onderdelen van deze tool:
- Microsoft Purview Information Protection laat toe om gevoelige informatie in documenten, e-mails en andere data te labelen en te classificeren.
- Microsoft Purview Data Loss Prevention (DLP) helpt u bij het scannen van gegevens in verschillende bronnen (zoals SharePoint, OneDrive, Exchange) om gevoelige informatie te identificeren die mogelijk in documenten of e-mails wordt opgeslagen.
2. Uw digitale bedrijfsomgeving in kaart brengen
Weet wat de locaties zijn van de gevoelige gegevens die u moet beschermen. Ook hier schiet Microsoft te hulp met twee belangrijke tools:
- Microsoft Purview Data Map maakt het mogelijk om gegevens in cloudomgevingen, on-premises systemen en hybride omgevingen in kaart te brengen. Het biedt een overzicht van de gegevensstromen en stelt u in staat om gevoelige data te volgen, te monitoren en te beschermen, ongeacht waar de gegevens zich bevinden.
- Het Microsoft 365 Compliance Center helpt u om gevoelige gegevens binnen uw Microsoft 365-omgeving te identificeren en te beheren door een holistische kijk op uw compliance-behoeften te bieden.
3. Toegangsbeheer en databeveiliging
Zorg voor een beleid waarin u het delen van (gevoelige) informatie binnen en buiten de organisatie bewaakt. Bekijk welke gebruikers toegang hebben tot de gevoelige gegevens en zorg ervoor dat er een wijzigingsbeheerproces is.
- Microsoft Entra ID is een geïntegreerde oplossing voor identiteits- en netwerktoegang, waarmee elke identiteit wordt beschermd en de toegang tot applicaties en bronnen – in elke cloud of on-premises – wordt beveiligd.
- Microsoft Purview stelt u in staat om beleidsregels in te stellen die bepalen hoe gevoelige gegevens gedeeld kunnen worden, zowel intern als extern. U kunt ervoor zorgen dat het delen van documenten met gevoelige informatie buiten de organisatie wordt geblokkeerd of geëncrypteerd, of dat u waarschuwingen ontvangt wanneer dergelijke gegevens buiten de veilige omgeving worden gedeeld.
- Microsoft Defender for Identity biedt continue monitoring van gebruikersgedrag om verdachte activiteiten en ongewone toegangspatronen te detecteren, wat kan wijzen op beveiligingsrisico's. De tool helpt u om toegangslimieten af te dwingen en zorgt ervoor dat gevoelige gegevens alleen toegankelijk zijn voor bevoegde gebruikers.
- Microsoft Defender for Office 365 helpt bij het beschermen tegen phishing-aanvallen, malware en andere bedreigingen die vaak als vector worden gebruikt om gevoelige informatie ongewenst te delen.
- Microsoft Defender for Endpoints is een uitgebreide beveiligingsoplossing die geavanceerde detectie- en responsmogelijkheden biedt voor endpoints. Het omvat functies zoals dreigings- en kwetsbaarheidsbeheer, reductie van het aanvalsoppervlak, en Extended Detection and Response (XDR).
Door de combinatie van deze Microsoft-oplossingen kunt u het volledige proces van het identificeren, beschermen en beheren van gevoelige gegevens stroomlijnen en versterken. Deze tools zorgen ervoor dat gegevens veilig blijven, dat beleidsregels effectief worden gehandhaafd, en dat ongewenste toegang tot vertrouwelijke informatie wordt vermeden.
Wat kunt u zelf doen om security te garanderen met Copilot?
Microsoft biedt heel wat tools om het gebruik van Copilot veilig te maken, maar als gebruiker kunt u zelf ook een belangrijk steentje bijdragen. Enkele tips.
1. Beperk wat u invoert.
Wees voorzichtig met wat u invoert in Copilot en vermijd gevoelige informatie zoals wachtwoorden, persoonsgegevens of bedrijfsgeheimen. Door uitsluitend niet-gevoelige data te gebruiken, verkleint u het risico op datalekken. Beperk invoer tot zakelijke of algemene informatie zonder beveiligingsrisico.
2. Stel duidelijke richtlijnen op.
Een sterk beveiligingsbeleid is essentieel om risico’s in te perken. Stel daarom duidelijke richtlijnen op voor het gebruik van AI-tools. Evalueer en herzie ook regelmatig de beveiligingsinstellingen van Copilot.
3. Train gebruikers in veilig gebruik.
Bied trainingen aan om teamleden bewust te maken van best practices en risico’s. Leg uit wat Copilot wel en niet kan, en wijs op de inherente risico’s.
4. Begin voorzichtig.
Overweegt u om Copilot beschikbaar te stellen voor uw werknemers, maar twijfelt u over de impact? Start met een kleine groep ambassadeurs die de AI-assistent grondig leren kennen. Gebruik hun kennis en ervaring om geleidelijk uit te breiden naar de rest van uw team.
Microsoft Copilot voor uw team?
Microsoft Copilot biedt enorme voordelen voor productiviteit, maar onderschat de mogelijke risico’s niet. Als u zich daarvan bewust bent, en u neemt passende maatregelen, dan kunt u het meeste halen uit Copilot zonder uw veiligheid in gevaar te brengen.
Combineer de tools en beveiligingsmechanismen van Microsoft met een dosis gezond verstand en een goed doordacht beleid. Veiligheid begint bij u zelf!
Benieuwd of uw omgeving klaar is voor Copilot? Vraag een Copilot Readiness Scan aan voor uw organisatie.