Hack Healthcare 2021
21/06/2021

AXI innoveert
op Hack Healthcare
2021

Op 16 en 17 juni 2021 vond Hack Healthcare plaats op locatie in Brussel. Hack Healthcare - georganiseerd door Hack Belgium - is een open innovation evenement dat het ecosysteem in de gezondheidszorg helpt om grote technische én business uitdagingen samen op te lossen.

 

 

Zoals je al in vorige innovatieblogs kon lezen, bij AXI vinden we innovatie bijzonder motiverend en ook gewoon heel leuk. Björn Vergaelen, Director Finance Solutions en ikzelf, Sebastiaan Mindreau, Innovatie manager bij AXI, bundelden onze krachten om gedurende twee dagen het beste van onszelf te geven.

 

 

Van idee tot executive pitch

 

AXI vertegenwoordigde twee teams die elk een topic van idee tot volwaardige pitch mochten uitwerken. Een team boog zich over het optimaliseren van de preventieve gezondheidszorg bij jonge vrouwen terwijl een andere team nadacht over een oplossing om de preventie en telemedicine voor oogaandoeningen te verbeteren.

 

 

Preventieve gezondheidszorg bij jonge vrouwen 

 

Heel wat jonge vrouwen zijn de laatste jaren (intensief) bezig met hun gezondheid in de vorm van welness, gezonde voeding, fitness en sport. Toch merken we dat er nog steeds te weinig aandacht besteed wordt aan de preventie van mogelijke (zware) aandoeningen. Dat is dan vooral te wijten aan het feit dat veel jonge vrouwen niet goed weten waar ze hiervoor terecht kunnen, hoe ze moeten beginnen, wat ze best vooraf even laten checken en wanneer en welke check-ups of preventieve maatregelen nodig zijn.

Het team bedacht volgend idee: we willen de bewustwording rond check-ups bij jonge vrouwen verhogen door ze te promoten via de meest gekende kanalen.

De oplossing bestond in de opzet van een digitaal platform dat jonge vrouwen begeleidt bij hun gezonde levensstijl door:

  • het aanreiken van informatie over aan te raden check-ups.
  • het voorstellen van een persoonlijk check-upplan.
  • het duidelijk visualiseren van de medische data.

 

 

Preventie en telemedicine voor oogaandoeningen 

 

Welke mensen halen 10 op 10 op hun oogtest? Dat zijn er niet veel. En hoeveel van hen gaan jaarlijks op controle bij de oogarts? Dat zijn er een pak minder. Het grootste probleem hierbij, is dat er meer kans is op niet-diagnose wat uiteindelijk kan leiden tot blindheid. Het is een feit dat 80% van de wereldwijde blindheid kan vermeden worden. Helaas helpen de wachtlijsten bij de oogspecialist, die vandaag gemakkelijk oplopen van 6 maanden tot 1 jaar, niet om dat probleem aan te pakken.

 

Om dit grondig aan te kunnen pakken, bestond ons team uit een PhD in Oftalmologie, een MBA in crazy startups, een healthcare expert en een techie van AXI.

 

Zij kwamen met de volgende oplossing: een zelftest op de smartphone via een app die gebruik maakt van de OCT chip. Deze chip is nog maar sinds dit jaar beschikbaar en werd gebouwd om verder te kunnen kijken dan het blote oog of via een smartphone camera. De sensor zoekt naar onregelmatigheden in het oog. De app kan via Artificial Intelligence in de cloud voor patroonherkenning en via integratie met bestaande systemen voor interactie met de oogarts voor een goede opvolging zorgen.

 

Als mensen van thuis uit de app gebruiken om hun ogen op regelmatige basis zelf te testen, kan er sneller een diagnose worden gesteld. Dankzij de app is het goedkoper voor de patiënt, want hij hoeft niet voor elke raadpleging naar de oogarts te gaan én bovendien verloopt heel het proces contactloos.

 

Nog goed om weten: Als 20.000 patiënten de app zouden gebruiken, is de oplossing binnen de twee jaar winstgevend.

 

Healthcare Hack 2021

 

 

Wrap-up

 

Hack Healthcare was fantastisch en dat was te danken aan de samenwerking in kleine, multidisciplinaire teams.

 

Dat is precies wat we binnen AXI ook altijd adviseren aan onze klanten om een traject succesvol op te zetten. Samen met onze klanten én de klanten van onze klanten kunnen samenwerken aan nieuwe innovatieve ideeën, dat is een methodiek die werkt en altijd tot de beste en mooiste resultaten leidt. 

 

Dat werd tijdens dit Open Innovation event weerom bewezen.

 

Zin gekregen om met ons aan de slag te gaan? Neem dan zeker contact op met mij via onderstaand formulier.

 

Geschreven door Sebastiaan Mindreau, Digital Innovation Manager bij AXI

Stuur ons uw reactie

 

We laten ons graag inspireren